Energieke energiedrempel in Parkeerhuis Twello

Op maandag 24 september 2012 heeft wethouder Jan van Muyden een informatiebord over de energiedrempel in de parkeergarage onthuld. In Parkeerhuis Twello heeft de afgelopen maanden een proef plaatsgevonden met een energiegenererende drempel. Deze succesvolle proef is uitgevoerd door Tauw en Grijsen, de ontwikkelaars van de Piëzo-drempel, in samenwerking met Continental Car Parks en de gemeente Voorst. Met de opgedane kennis werken Tauw en Grijsen verder aan de ontwikkeling van meerdere toepassingen met piëzo-energie.

Piëzo is elektrische energie die wordt gegenereerd uit trillingen. In Parkeerhuis Twello ligt een piëzo-drempel welke energie opwekt als auto’s over de drempel rijden. De opgewekte energie wordt in het Parkeerhuis gebruikt voor de pijl met LED-verlichting die de rijrichting aangeeft. Dit levert een mooie vermindering van de energiekosten op voor het Parkeerhuis.

Duurzame toepassingen in de parkeergarage
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de gemeente Voorst. Dit is ook tot uiting gekomen bij de ontwikkeling van het Parkeerhuis:

– De parkeergarage is voorzien van een gevel met FSC houten (=hout uit verantwoord beheerde bossen) planken
– Intelligente verlichtingschakeling en een parkeer-verwijssysteem dat zoekverkeer en onnodige kilometers in de parkeergarage voorkomt.
– De constructie is volledig te recyclen
– Het regenwater van de parkeergarage en de omliggende gebouwen wordt onder de parkeergarage geïnfiltreerd in de bodem.

De medewerking van de gemeente Voorst aan de Piëzo-proef sluit naadloos aan op deze duurzame toepassingen.

Omroep Gelderland was aanwezig tijdens de onthulling van het informatiebord. Bekijk hieronder het verslag.

 

Terug naar nieuws overzicht