Energieneutrale parkeergarage voor Continental Car Parks

ENERGIENEUTRALE PARKEERGARAGE VOOR CONTINENTAL CAR PARKS

Op 10 april jl. is in parkeergarage Sikkenplein in Twello een verkeersdrempel geplaatst die energie opwekt waardoor een lamp in de garage gaat branden. “Dit is een pilot”, vertelt Jeroen Drenth van Continental Car Parks enthousiast. “We zullen de techniek verder verfijnen en hopen in de toekomst een volledig energieneutrale garage te bouwen.”

Samen met ingenieursbureau Tauw heeft Continental Car Parks het concept ontwikkeld. “Het is best een spannende techniek”, zegt Drenth. De drempel moet tenslotte onder meer bestand zijn tegen trillingen, niet kapot gereden worden, tegen vocht kunnen én energie opwekken uit de trillingen veroorzaakt door de rijdende auto’s.

In de firma Grijsen park & straatdesign hebben de partijen een producent gevonden die  het product in de fabriek gemaakt heeft.

Omgekeerde muziek box
De techniek is die van een omgekeerde muziek box. Bij een box wordt energie omgezet in trillingen (geluid) en nu worden trillingen omgezet in energie.

In Twello is er voor gekozen de drempel ‘plat’ uit te voeren; ook mensen met kinderwagens en winkelwagentjes rijden moeiteloos over de drempel heen. De plaats van de drempel is strategisch: “de drempel ligt daar waar autoverkeer en voetgangers elkaar kruizen. Als een auto over de drempel rijdt, gaat een extra licht branden zodat de attentiewaarde wordt vergroot.”

Het product is niet alleen energieneutraal maar biedt ook extra veiligheid.

Terug naar nieuws overzicht