Nieuws

5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages

5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
2/7/2020

Bereikbaarheid, flexibele inzetbaarheid, autoluwe zones en duurzaamheid. Een aantal thema’s uit de mobiliteitswereld die we de laatste tijd vaak tegenkomen. Deze trends en ontwikkelingen vormen de basis bij de ontwikkeling van onze unieke en toekomstbestendige parkeeroplossingen. Graag delen wij onze top 5 van trends in de ontwikkeling van parkeergarages!

1.    Demontabele en modulaire parkeergarages

Met een demontabele parkeergarage bent u flexibel omdat deze eenvoudig is uit te breiden, te verplaatsen en te verwijderen. Bovendien zijn ze zeer snel te bouwen en gelden er verkorte overheidsprocedures voor tijdelijke parkeervoorzieningen. Als blijkt dat de parkeerbehoefte afneemt dan kan de parkeergarage plaatsmaken voor bijvoorbeeld openbaar groen of andere functies. Bij groei zetten we er vrij simpel een verdieping bovenop of breiden hem in de breedte uit. Wij realiseerden demontabele parkeergarages voor onder andere OVG Rotterdam, Engie Zaandam, Gemeente Leiden en voor Segro in Hoofddorp.

Bij modulaire parkeergarages worden grote delen al in de fabriek vervaardigd. Modulaire parkeergarages zijn gemakkelijk uit te breiden. Zo plaatsten wij een extra parkeerlaag op de parkeergarages van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en realiseren we nu voor de tweede maal een uitbreiding voor het Universitair Ziekenhuis in Brussel. Maar het omgekeerde kan ook. Indien mobiliteit in de toekomst verandert en er minder parkeervraag is kunnen wij van een modulaire parkeergarage eenvoudig een laag verwijderen.

-> meer demontabele parkeergarages 

2.    Multifunctioneel gebruik

Steeds vaker bestaat een parkeervraagstuk niet alleen uit de ontwikkeling en bouw van een parkeergarage, maar dient de parkeergarage multifunctioneel te gebruiken zijn of voorbereid voor andere doeleinden in de toekomst. Op deze manier wordt de beschikbare ruimte efficiënt gebruikt en ontstaat een toekomstbestendig gebouw.

Voor RAI Amsterdam realiseerden wij een multifunctioneel parkeergebouw met 1.000 parkeerplaatsen. De eerste verdieping van het gebouw is extra hoog en hoogwaardig afgewerkt, zodat deze etage uitstekend geschikt is als beursvloer of congresruimte. Omdat de vloeren extra belast kunnen worden, zijn de etages in de toekomst ook inzetbaar als kantoor- of evenementenruimte. Ook het dak van het parkeergebouw biedt mogelijkheden om bij grote evenementen een extra paviljoen neer te zetten.

Op dit moment realiseren wij een operatiekamercomplex op de parkeergarage die wij in 2016 voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft bouwden. Dit OK-complex bestaat uit twee operatiekamers, een dagverpleging met twaalf bedden en zes stoelen voor oogingrepen. Bij de ontwikkeling van de parkeergarage hielden wij destijds al rekening met uitbreiding in de toekomst. Het dak van de garage realiseerden wij conform dusdanige gewichtseisen dat het de OK’s kan dragen.

Ten slotte werken we op dit moment het ontwerp uit voor BinckPARK in de Binckhorst in Den Haag: een robuuste en industriële parkeergarage die rechtdoet aan het rauwe karakter van de wijk met een collectieve daktuin voor de bewoners. In de plint komt een gevarieerd programma met city lofts en een mobiliteitshub.

- > meer multifunctionele parkeergarages

3.    Duurzaam, energieneutraal en circulair

Duurzaamheid is niet alleen verantwoord omgaan met energie. Het heeft veel meer aspecten zoals materiaalgebruik, logistiek, onderhoud en vervanging. Maar ook toekomstbestendigheid is belangrijk. Wat is de functie van een parkeergebouw in de toekomst? We komen dan snel op een nieuwe trend: circulariteit, wat uitgaat van het maximale hergebruik van grondstoffen. Verantwoord omgaan met het milieu is één van de belangrijkste onderwerpen bij het ontwerpen, uitwerken en bouwen van onze parkeergarages. De reductie van de CO2-emissie en bewust omgaan met energie en natuurlijke hulpbronnen zijn voor ons belangrijke aandachtspunten. Om invulling te geven aan onze duurzaamheidsfilosofie zetten wij bij ieder project maximaal in op duurzaamheid.

Een voorbeeld is de parkeergarage bij NS Station Driebergen-Zeist. Dit is de eerste energieneutrale parkeergarage van Nederland. Speciaal voor deze parkeergarage ontwikkelden wij een installatieconcept welke op basis van normaal gebruik in combinatie met een hoog comfort- en veiligheidsniveau over het gehele jaar evenveel energie opwekt als dat het verbruikt. Een aantal slimme toepassingen, waaronder een intelligent parkeerverwijssysteem en lichtmanagementsysteem resulteren in een flinke energiebesparing. De energie die nodig is wordt opgewekt via ruim 400 zonnepanelen op het dak. Het is op deze manier zelfs mogelijk om een parkeergarage te realiseren die energie levert aan de omgeving.

Voor het Amphia Ziekenhuis in Breda realiseerden wij in 2016 een parkeergarage, waarbij we ook het beheer en onderhoud voor 30 jaar organiseren. Twee jaar later is de parkeergarage voorzien van 1.744 zonnepanelen. Daardoor is hij nu volledig energieneutraal.

In Leeuwarden realiseerden wij parkeergarage De Revius. De parkeergarage heeft een natuurlijke uitstraling binnen de groenzone. Onder andere LED-verlichting en natuurlijke ventilatie zorgen voor minimale exploitatiekosten en energievraag. Op het dak staan zonnepanelen, waarmee de parkeergarage voorziet in haar eigen energiebehoefte.

4.    Mobiliteitshubs

Door parkeren te clusteren in bovengrondse parkeergarages en mobiliteitshubs is het mogelijk om autoluwe of autovrijezones te creëren in steden. Deze trend zien wij steeds vaker in het ontwikkeltraject van binnenstedelijke parkeergarages.

In Utrecht zijn we gestart met de bouw van een parkeergarage in projectgebied Wisselspoor. Het terrein van de voormalige Koninklijke Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoormateriaal wordt herontwikkeld tot een woonomgeving met plek voor horeca en creatieve ondernemers. Parkeren wordt geclusterd in een parkeergarage zodat de rest van het gebied als autoluwe woonwijk kan fungeren. Aan bewoners en ondernemers van Wisselspoor worden elektrische deelauto’s en elektrische deelfietsen beschikbaar gesteld. De parkeergarage wordt in 2021 in gebruik genomen.  

Op het voormalige Fluorterrein in Haarlem realiseren wij een ook mobiliteitshub. Het gebouw is ontwikkeld volgens een vernieuwend mobiliteitsconcept ‘Multiflex’ en bestaat uit een bovengrondse modulaire parkeergarage met een commerciële plint waar mobiliteit en ontmoeten centraal staan. Er worden (elektrische) auto’s en fietsen beschikbaar gesteld voor deelgebruik.

Ook het eerder genoemde project BinckPARK in Den Haag is een mooi voorbeeld. Deze robuuste en industriële parkeergarage in het woon- en werkmilieu de Binckhorst biedt ruimte aan 600 parkeerplaatsen. In de plint van het gebouw komen city lofts en een mobiliteitshub.   

5.    Herbestemming

Een bestaand gebouw een nieuwe bestemming geven. Dat deden we in Amsterdam bij de parkeergarage aan de Distelweg. In een oude machinefabriek uit 1932 realiseerden we een parkeergarage. In totaal realiseerden we 169 parkeerplaatsen over drie bouwlagen met een lift en twee trappenhuizen in het pand. Het industriële verleden van het gebouw komt tot uiting in het robuuste karakter van de parkeerloods. De parkeergarage voorziet in parkeerplaatsen voor bewoners van project De Vrije Kade.  

Geïnspireerd door onze ideeën? Wij bieden voor elk uniek parkeervraagstuk een passende en toekomstbestendige parkeeroplossing. Wij vertellen u graag meer.

Jeroen Drenth
Mail Jeroen
Of bel Jeroen 0571-277340

5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
5 Trends in de ontwikkeling van parkeergarages
Deel dit nieuws
Terug naar overzicht
Deel dit nieuws

Recent nieuws

#Parkeerplaatsen

25.196

#Parkeerlagen

179

#Parkeergarages

51

Helpdesk

Welk parkeervraagstuk kunnen we voor

u oplossen?

Welk parkeervraagstuk kunnen

we voor u oplossen?

Bedankt! We hebben uw bericht ontvangen en zullen spoedig reageren.
Er ging helaas iets fout. Probeer het a.u.b. nog keer.
Komt u er niet uit? Bel ons dan op 0571 277 340

Draai je telefoon voor de beste beleving